Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че се търсят

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че се търсят
Коментари Харесай

Зеленски посети разрушената катедрала в Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в четвъртък, че се търсят системи за противовъздушна защита, които да защитят Одеса, региона и цялата южна част на нашата страна от офанзивите на съветските нашественици.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11302
Това заяви президентът във вечерно видеопослание, което записа от опустошения от руснаците храм " Свето Преображение Господне " в Одеса. Според президента той е чул отчет за ликвидирането на следствията от съветските удари по града и региона.

" Тук, в църквата " Свето Преображение Господне ", която Русия се опита да унищожи, се усеща, че нашият народ, нашият дух към момента е по-силен. По-силен от съветския гнет. Ние търсим системи за противовъздушна защита, с цел да защитим Одеса, целия ни юг. Благодаря на всички по света, които към този момент се причислиха към тази работа с нас ", акцентира Зеленски.

Припомням, че през нощта на 23 юли при офанзива в Одеса бяха унищожени и развалени редица обекти, в това число предпазените от ЮНЕСКО.

Така Спасо-Преображенската катедрала, Домът на учените и редица други здания и забележителности в историческия център на града получиха обилни вреди. Пострадала е и постройката на гръцкото консулство, а при предходни офанзиви над града и консулството на Китай.

Русия и Украйна взаимно се упрекнаха за катедралата, като Москва хвърли виновността и върху ЮНЕСКО. 

Преображенската катедрала, първата и съществена православна черква в Одеса, е учредена през 1794 година и разрушена по време на руското комунистическо ръководство. Катедралата е възобновена след разпадането на Съветския съюз и е осветена персонално от главата на Руската православна черква, патриарх Кирил.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР